9.-12. oktoobril 2018 toimub ERMis ICOM ICME aastakonverents pealkirjaga „Re-imagining the Museum in the Global Contemporary“, mille eesmärk on vaadelda muuseumide rolle tänases ühiskonnas.


Nelja-päevasel konverentsil esineb erinevatelt kontinentidelt üle 40 ettekandega museolooge, akadeemikuid ja praktikuid, kes vaatlevad muuseumide ülesandeid ja uusi tegevussuundi. Räägitakse kõige laiemalt muuseume mõjutavatest protsessidest, alates majandusest, poliitikast, infoühiskonna arengust kuni rahvastikuküsimuste ja kultuuritarbimise muutuseni.


Konverentsil esineb paneelettekannetega Austraalia museoloog ning külastajauuringute spetsialist dr Andrea Witcomb, kelle pöördelise raamatu „Re-imagining the Museum“ ilmumisest möödub tänavu 15 aastat. Dr Witcomb teebki Tartus tagasivaate sellele, mis on vahepeal muuseumimaastikul muutunud ning kuhu liigutakse edasi.

Teine plenaaresineja on Wayne Modest, kelle juhitav maailmas keskne Materiaalse kultuuri keskus Hollandis hõlmab riiklike suuremate etnograafiamuuseumide (Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Africa Museum) teadustööd ja uuringut.

Muuseumide suundumusi vaatlevad plenaaresinejad Saksi Etnograafiamuuseumi (Dresden) teadusdirektor Philipp Schorch, kes keskendub oma ettekandes kuraatori rolli muutusele, ning Eesti Rahva Muuseumi teadusdirektor Pille Runnel, kes analüüsib kultuurilist osalust ERMi praktikas.

 

Registreerimine on avatud kuni 9. septembrini aadressil: http://enmconferences.ee/registration

 

Lisainfo:

Programmiga saab tutvuda konverentsi kodulehel: http://enmconferences.ee/en

Facebook: www.facebook.com/events/1993650297567207/

Kontakt: icme2018@erm.ee

Teemaviited: #ICOM_ICME #estoniannationalmuseum

 

Konverentsi korraldavad ICOM ICME, ICOM Eesti Rahvuskomitee ja Eesti Rahva Muuseum. Konverentsi toetavad Tartu linn ja Kultuuriministeerium.

 

ICOM ICME on Rahvusvahelise Muuseumide Nõukogu ICOM alakomitee, mis koondab etnograafia- ja kultuurimuuseume, muuseumitöötajaid ja valdkonna museolooge üle maailma.

 

2018. aasta konverentsi asukohaks on valitud Eesti, tähelepanuga Eesti Rahva Muuseumi avamisele. Mullu toimus konverents Washingtonis Ameerika Indiaanimuuseumis ning 2019. aastal võõrustab konverentsi Jaapani Etnograafiamuuseum Kyotos.


Lisainfo:

Agnes Aljas, agnesaljas@gmail.com