Oktoobris-novembris viivad Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus ja ICOM Eesti läbi Rohelise Muuseumi koolituste seeria, mida toetab Muinsuskaitseamet.

Rohelise Muuseumi süsteemi ülesanne on aidata muuseumidel hinnata ja vähendada oma keskkonnamõju ning tegutseda kestlikumalt. Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsiooni poolt on paika pandud põhimõtted ja tegevuskriteeriumid, millega saab tutvuda Eestki Keskkonnajuhtimise Assotsiatsiooni veebilehel.

Rohelise Muuseumi süsteem hõlmab kõiki muuseumi tegevusi, alates muuseumihoone ja kogude haldamisest, keskkonnategevuste juhtimisest, töötajate ja huvirühmade kaasamisest kuni näituste, sündmuste, muuseumihariduse korraldamise ja sotsiaalse vastutuse teemadeni. Rohelise Muuseumi süsteemi saavad rakendada kõik muuseumid sõltumata suurusest või teemavaldkonnast.

Rohelise Muuseumi 4 koolitust viiakse läbi 2022. aasta oktoobris ja novembris, mis katavad olulisemad muuseumitegevusega seotud keskkonnahoiu ja kestlikkusega seotud teemad. Koolitusseeria on üles ehitatud selliselt, et osalevad muuseumid saavad koolitustega samaaegselt alustada Rohelise Muuseumi tunnistuse taotlemiseks vajalike põhimõtete rakendamisega. Lisaks jagavad muuseumid koolitustel oma enda kogemusi keskkonnategevuste arendamisel (nt näituste korraldamisel, kogude ja muuseumihoone haldamisel, sihtrühmade kaasamisel jms).

Koolitused on tasuta ja viiakse läbi hübriidvormis, Koolitused aitavad muuseumidel valmistuda Rohelise Muuseumi tunnistuse taotlemiseks, kuid oodatud on kõik muuseumitöötajad, kes soovivad oma teadmisi täiendada. Meeldetuletuseks, et ka 26.-27. septembril 2022 toimub Narvas XXV Muuseumide festival pealkirjaga „Kestlik muuseum“.

Koolituste ajakava:

I koolitus: Rohelise muuseumi süsteem – põhimõtted ja kriteeriumid, 4. oktoober 2022 kell 13.00-16.30, Tartu Ülikooli loodusmuuseumis (Vanemuise 46, Tartu).

II koolitus: Rohelise muuseumi igapäevane keskkonnategevus, 19. oktoober 2022  kell 13.00-16.30, Kumu Kunstimuuseumis (A. Weizenbergi 34, Tallinn)

III koolitus: Roheline muuseum – töötajate ja sihtrühmade kaasamine, 9. november 2022

IV koolitus: Roheline muuseum – keskkonnahoidlik näitusetegevus, 30. november 2022

 

Registreerimine on avatud kuni 28. septembrini.

Lisainfo: http://www.icomeesti.ee/keskkonna-tooruhm/koolitused-2022

Reet Mägi, ICOM Eesti keskkonna töörühma juht, e-post reet.magi@ut.ee