Digitaalne andmete haldus nõuab planeerimist ja püsivat panustamist erinevatesse ressurssidesse. Koolitusel osalejad omandavad teadmisi ja oskusi, mis selgitavad digitaalse materjali haldamisega seotud probleeme ja põhimõtteid võimalike lahenduste valimisel. Suvekoolis tulevad käsitlemisele nii analoog objektidest loodud digikujutiste kui ka digitaalsena sündinud materjali kogumise, dokumenteerimise ja avalikustamisega seotud teemad.

Suvekooli korraldab ICOM-CIDOC Training Association koostöös ICOM Eesti Rahvuskomitee ja Tartu Ülikooliga. ICOM- CIDOC TA suvekoolil on oma kindel formaat, kus loengute kõrval on oluline osa ka praktilisel õppel. Traditsiooniliselt leiab suvekool aset erinevais maailma paigus ning erinevatel tasemetel.

Täpsem info: ICOM-CIDOC Training Association tegemiste kohta: http://network.icom.museum/cidoc/training/cidoc-training-material/

Koolituse sihtrühmaks on kogude haldamist ja/või digiteerimisi korraldavad ja selle eest vastutavad muuseumitöötajad, aga ka valdkonnast huvituvad inimesed.

Teemad suvekoolis:
  • Digimuseaal muuseumikogus
  • Muuseumikogude digiteerimise töövoog ja haldus. Museaali seisundi hindamine.
  • Museaalide andmete ja kujutiste avaldamine veebis.
  • Autoriõigus ja litsentseerimine.
  • Strateegiliste dokumentide koostamise planeerimine ja ettevalmistamine.
  • Praktikapäev Eesti Rahva Muuseumi fotostuudios ja digikeskuses.

Praktikapäeval peab osaleja läbima kõik vajalikud tööprotsessid, mis on seotud digimaterjali haldamisega (loomine/kogumine, säilitamine, dokumenteerimine, avalikustamine, taaskasutamine). Praktikapäev lähtub digiteerimise töövoost alates digiteerimise ettevalmistamisest kuni digikujutiste avaldamiseni MuIS süsteemi vahendusel.

Koolitus toetub ICOM -CIDOC Training Association õppematerjalidele, Eesti seadusandlusele ja juhenditele ning praktilisele kogemusele nii Eesti kui rahvusvahelisel tasandil. Koolitus toimub eesti ja inglise keeles.

Läbiviijad, koolitajad: Kaie Jeeser, Tartu Linnamuuseum; Riina Reinvelt, Eesti Rahva Muuseum; Ivar-Kristjan Hein, Eesti Kunstimuuseum SA; Andres Uueni, Archaeovision OÜ; Hembo Pagi, Archaeovision OÜ; Marten Juurik, Tartu Ülikool; Marju Niinemaa, Eesti Kultuuriministeerium; Nicholas Crofts, ICOM - CIDOC Training Association; Berta Vosman, Eesti Rahva Muuseum; Krista Lepik, Tartu Ülikool.

Koolitusele registreerimine avatakse 2. aprillil. Osalustasu on täpsustamisel.

Kontaktisik: Kaie Jeeser, ICOM-CIDOC juhatuse liige, kaie.jeeser@gmail.com