Muuseumid ja vastuoluline ajalugu: nähtamatud lood muuseumites
Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums

ICOM on korraldanud rahvusvahelist muuseumipäeva alates 1977. aastast, 18. mail või selle ümber. Igal aastal on valitud teema, millele maailma muuseumide tähelepanu suunatakse.

Muuseumidest on saanud ühiskonnas rolli kui kohad, kus saab tuua kokku erinevaid gruppe ning toetada rahumeelset arutamist ja erinevate ajaloonägemuste esiletoomist.
Traumad ja vastuolud on meie ühiskonna argiseks osaks. Muuseumipäeva teema valiku aluseks on püüd kutsuda muuseume aktiivselt tegelema ühiskonnas vastuoluliste teemadega, mille esimeseks etapiks on aktsepteerida teemasid, mis on vastuolulised ning seejärel tegeleda lepitamisega.
Lisainfo

Eesti muuseumidel on võimalik ka oma programmiga osaleda Rahvusvahelisel muuseumipäeval sisestades oma andmed: https://museu.ms/join, mis saavad nähtavaks Museums of the World veebilehel: https://museu.ms/. Sündmused, mis on seotud rahvusvahelise muuseumipäevaga võivad kesta päeva, nädala või kuu. 2016. aastal osales üle 25 000 muuseumi 145 riigist. Täpsemalt üritustest ja toimumisest saab lugeda siit: http://network.icom.museum/international-museum-day/imd-2016/museums-get-organised/